Híreink » Még rettegnek a hiteltől a magyarok2015. Február 20. 10:26

A Bankmonitor megvizsgálta, hogyan alakult a lakossági hitelezés a környező országokban és Európa egészében a válság kitörése óta. Az eredmények meglepőek: Európában 20 százalékkal nőtt a lakosság hitelállománya, Magyarországon viszont közel 15 százalékkal esett. Tanulságok és következtetések a nemzetközi trendek alapján.

Sokan megégették magukat a hitelekkel, és nincsenek jó tapasztalataik a bankokkal sem: a 2008-ban kirobbant pénzügyi válság hatásai máig érezhetők. A Bankmonitor annak járt utána, hogyan alakult a lakossági hitelezés Európában a válság kitörése óta.

Még a görögöknél is

Európában 2008 óta 20 százalék körül nőtt a lakosság hitelállománya, kivételt csak a legnehezebb helyzetben lévő dél-európai országok jelentenek. De még a válság fogalmával összeforrt Görögországban is nagyobb volt a lakosság hitelfelvételi kedve, mint Magyarországon.

Míg a görögöknél az elmúlt hat évben mindössze 3 százalékkal esett vissza a lakosság hitelállománya, Magyarországon a visszaesés 14 százalék volt. A visegrádi országokkal összehasonlítva még inkább szembeötlő az eltérés: Csehországban 25 százalékkal, Szlovákiában és Lengyelországban pedig 50 százalék felett bővült a lakosság hitelállománya az elmúlt öt év során.

 

Részletesebben az alábbi linken található cikkben:

 

Forrás:

http://www.origo.hu/gazdasag/20150219-hogyan-alakult-a-tersegben-a-lakossagi-hitelezes-a-valsag-kitorese-ota.html

 

Vissza a hírekhez