B Light

 


B LIGHT_logo za ppt_01.jpg

 B LIGHT KONSTRUKCIÓ 

INTERREG_LOGO_HU.jpg

huhr_logo_HU_small.jpg

 

 

 

 

 

 


 

Innovatív szárítókonténer fejlesztése
magyar-horvát együttműködésben

 

A Barcs-Metál Kft és a pitomaca-i Herbas d.o.o. együttműködésével a B light Program keretében új, innovatív megoldás született a gyógynövények és mezőgazdasági termények szárítására. A két cég által közösen kifejlesztett szárítókonténer lehetővé teszi a termények gyors, költséghatékony és környezetbarát szárítását, akár a termőföldek közvetlen határában.

A Barcs Metál Kft több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a különböző fémkonténerek gyártásában, közülük több egyedi tervezésű, speciális igényeket kielégítő tároló, illetve szállító konténer. A Herbas d.o.o. számottevő szakmai múlttal rendelkező cég a gyógynövények, dohány és mezőgazdasági termények szárítására szolgáló berendezések gyártásában. A két cég által kifejlesztett szárító konténer újdonsága, hogy közvetlen a termőföldre telepítve, jelentős szállítási költséget takarít meg, szállítása, működtetése egyszerű, és többféle termény (gyógynövények, magok, zöldségek, gyümölcsök, szemestermények) feldolgozására alkalmas. A berendezés további újdonsága, hogy megújuló energiaforrást használ, így működése nem igényel hálózati energiát, és nincs széndioxid kibocsátása sem.

További információ a projektről: https://barcsmetal.hu/oldal/palyazat/

Kapcsolat:
Barcs Metál Kft.
7570 Barcs, Drávapart 3.
tel: +36 82 565 341
e-mail: barcsmetal@t-online.hu
web: www.barcsmetal.hu


Közös magyar-horvát fejlesztésű mezőgazdasági adapter a gazdák szolgálatában


A B light Program támogatásával a barcsi Szige-Mix Kft és a horvátországi Lesko d.o.o. a folyékony szerves-, és műtrágyák gazdaságos kijuttatást lehetővé tevő gépet fejlesztett ki. A Lesko d.o.o. mezőgazdasági gépek, pótkocsik gyártásával foglalkozik, melyben több évtizedes szakmai tapasztalatra tett szert. A Szige-Mix Kft talajművelő gépeket tervez és gyárt, melyeket saját SIGMA márkanév alatt forgalmaz. Az együttműködő vállalkozások a B light projekt keretében egy speciális folyékonyműtrágya tartályt fejlesztettek ki variálható alvázzal és adapter rendszerrel. Az új eszköz fő innovatív eleme a multifunkcionális alváz, amelyre a tartályon kívül több más típusú felépítmény is elhelyezhető, így a pótkocsi kihasználtsága nagymértékben javítható, és e módon több más eszközt helyettesíthet. A fejlesztés eredményeképp nincs szükség többféle speciális pótkocsira, és a berendezés az évi néhány alkalom helyett akár 10-11 hónapon át is használatban lehet. Az elmúlt években a gépgyártó cégek elsősorban a nagyobb gazdaságok számára gyártanak, melyek üzemeltetése a térségben jellemző kis és közepes gazdaságoknak nem költséghatékony, az újonnan kifejlesztett pótkocsi viszont kifejezetten a kisebb méretű farmgazdaságok igényeinek figyelembevételével készült.

További információk a projektről:
http://www.szigemix.hu/b-light-projekt-liquid-manure-tanker-37.html


Kapcsolat: Szige-Mix Kft
7570 Barcs, Fodor József u. 7.
tel: +36 30 339 5551
e-mail: szigecsan.zoltan@gmail.com
web: www.szigemix.hu

 


Közös magyar-horvát fejlesztésű gép a fafeldolgozás szolgálatában


A nagyatádi Europa-Uno Kft és a horvátországi Eco B&S d.o.o. közös projektje egy speciális, kimondottan az akácfa rönk feldolgozására szolgáló gép fejlesztése. Az újonnan kifejlesztett berendezés a fafeldolgozó, illetve az épületfa-gyártó cégek számára nyújt előnyöket az eddig használatos gépekkel szemben, mivel jelentősen növeli a feldolgozó kapacitást, illetve nagymértékben javítja a végtermék minőségét. A fejlesztés során az együttműködő vállalkozások saját szakmai tapasztalataikra támaszkodtak, a berendezést a speciális gépek gyártásával foglalkozó Europa-Uno Kft készíti, míg a működéshez és automatizáláshoz szükséges szoftvert a horvát partner fejlesztette ki. Az együttműködés eredményeképp egy új, a piacon eddig nem elérhető feldolgozó gép valósult meg, melynek számottevő kereslete van valamennyi akácfa termelésben-feldolgozásban érintett országban.


Kapcsolat:
Európa-Uno Kft
7500 Nagyatád, Hunyadi u. 2.
tel.: +36 30 9010-863
email: europaunokft@gmail.com

 


 Új típusú padlólap fejlesztése és gyártása magyar és horvát vállalkozások együttműködésében


A magyar projekt partner Petrinovics János egyéni vállalkozóként több mint egy évtizede foglalkozik parketta és padlólap gyártással Barcson. A vállalkozás piaci pozícióinak erősítése érdekében több hasonló terméket gyártó céggel is folyamatosan együttműködik, új, egyedi megrendelői, tervezői igényeknek megfelelő padlótípusok fejlesztésében, kidolgozásában. A B light program keretében a horvátországi partner vállalkozással közösen egy többrétegű laminált padló típust dolgoztak ki. Az új padlólap speciális jellemzője, hogy a vékony felső réteg egy magasabb kopásállóságú, esztétikus kivitelű, drágább alapanyagból készül, az alsó vízálló réteg alapanyaga rétegelt lemez. A többrétegű padlólapok előnye, hogy a jobb minőség és tartósság mellett kiválóan alkalmasak a padlófűtéses helyiségek burkolására. Fontos sajátosságuk, hogy nem tartalmaznak egészségre ártalmas összetevőket, illetve kezelőanyagokat. További előnyük, hogy kevesebb keményfa alapanyagot igényelnek, így jobban szolgálják a fenntartható erdőművelést is.


Kapcsolat: Petrinovics János
7570 Barcs, Magyar u. 10.
tel: +36 30 929 1242
e-mail: petrinovics.janos@gmail.com


Hagyományos drávai motívumokkal díszített, innovatív bútorcsalád


A Sziklai és Társai Kft bútorgyártással foglalkozó vállalkozás Barcson, fő profiljuk konyha-, étkező-, háló és fürdőszoba bútorok készítése, az elmúlt években azonban a hírnevüket az irodabútorok gyártásával alapozták meg. A cég folyamatosan végez termékfejlesztést, mely során új technológiákkal és alapanyagokkal kísérleteznek. A B light Program keretében a Kft a viroviticai Javorovic d.o.o.-val együttműködve új bútorcsaládot tervezett alakított ki. A bútorcsalád a magyar és a horvát bútorgyártási tradíciókat ötvözi, a díszítések a Dráva-menti vidék motívumait elevenítik fel, erre utal a Dráva bútorcsalád név is. További térségi specialitás, hogy a gyártás során a Dráva völgyében gyakori égerfát is használnak alapanyagként. A termékek sorozatgyártása mellett, speciális vásárlói igényeket, egyedi megrendeléseket is fogadnak. A bútorcsaládot úgy tervezték meg, hogy abból egy ház teljes, komplett bútorzatát össze lehet állítani. Az új bútorcsalád szerencsésen ötvözi a tradicionális értékeket a legújabb technológiai innovációkkal.


Kapcsolat:
Sziklai és Társai Bt
7570 Barcs, Barátság u. 2.
Tel: +36 82 565 084
e-mail: info@sziklaifaipar.hu
web: www.sziklaifaipar.hu 

 


A Somogy, Zala és Baranya megyei mikro-, kis- és középvállalkozások horvát partnercégekkel köthetnek partneri kapcsolatot.

Videó megtekintése
 


 

A PROGRAMRÓL

A  PROJEKTRŐL – A B LIGHT KONSTRUKCIÓ

 A Beneficiary Light Konstrukció (The Beneficiary Light Grant Scheme, BLGS) egy vállalkozásfejlesztési támogatási konstrukció, amelyet speciálisan az „Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014-2020” – programra terveztek.

 

POTENCIÁLIS PÁLYÁZÓK

 

Light Partnerek – az együttműködő vállalkozók

A Light Partnerek azok a kedvezményezett KKV-k, amelyeket egy kiválasztási folyamaton keresztül választanak ki arra, hogy a Konstrukcióból támogatást kapjanak.

A Light Partnernek a 651/2014/EU Rendelet 1-es mellékletében meghatározott kis- és középvállalatok (KKV-k) kategóriájába kell tartoznia.

Mindegyik Light Partnernek kell, hogy legyen bejegyzett székhelye, vagy fiókja a program területén (NUTS III szintű megyék) és ott kell tevékenységet végezniük:

magyar oldalon:

- Zala megye (HU223)

- Somogy megye (HU232)

- Baranya megye (HU231)

horvát oldalon:

- Međjimurska megye (HR 046)

- Koprivničko-križevačka megye (HR 045)

- Virovitičko-podravska megye (HR 048)

- Osječko-baranjska megye (HR 04B)

- Varaždinska megye (HR 044)

- Bjelovarsko-bilogorska megye (HR 047)

- Požesko-slavonska megye (HR 049)

- Vukovarsko-srijemska megye (HR 04C)

A Light Projektben megvalósuló tevékenységét a fenti programterületen kell kifejteniük a Kedvezményezetteknek. Ha a Light Partner székhelye nem a fenti programterületen került bejegyzésre, csak a fiók szervezete, úgy a Light Partner fiók szervezetének a Light Koncepció benyújtásától számított minimum egy éve kell működnie a programterületen (a cég bejegyzési dokumentumai alapján).

 

Partnerségi követelmények

Egy Light Projekt legalább 2 együttműködő Light Partnerből kell, hogy álljon; a Light Partnerek maximum száma 4. Mindegyik Light Projektnek legalább egy partnert kell tartalmaznia a határ mindkét oldaláról.

 

A Light Projektben minimálisan elvárt együttműködési szint három fő elemet jelent:

- A résztvevők hozzanak létre egy határon átívelő új, közös technológiát, hozzáadott értéket;

- Építsenek ki egy határon átívelő ellátó hálózatot;

- és/vagy lépjenek be közösen külföldi piacra.

 

A támogatás jellemzői

A B Light projektből finanszírozott EU hozzájárulás, vissza nem térítendő támogatásnak számít.

Az elszámolható költségek maximum 75%-át lehet támogatásként lehívni a B Light Konstrukció keretein belül, a fennmaradó összeg a Light partnerek saját hozzájárulása.

A saját forrást bármilyen pénzügyi forrásból lehet biztosítani (pl.: folyószámlán elhelyezett pénzből, banki kölcsönből), kivéve más Európai Uniós vagy nemzeti társfinanszírozásból származó támogatásból.

A Light Projektek Light Partnerekre kivetített minimum és maximum kerete:

Teljes költség Maximum ERFA támogatás (75%)

Minimum per Light Partner EUR 40,000 EUR 30,000

Maximum per Light Partner EUR 160,000 EUR 120,000

 

PÁLYÁZÁS ÉS KIVÁLASZTÁS

A Light Projekteket nyílt eljárásban, pályázat útján választják ki (Felhívás a Light Projekt Javaslatok benyújtására). A benyújtás a B Light Platform online felületén történik. A Light Projekt Javaslatot az együttműködő KKV-k közösen készítik el. A tartalmi értékelést követően a Light Projekt Javaslat végső benyújtási határidejétől számított 60 napon belül Kiválasztási Bizottsági ülésre kerül sor.

 

HOGYAN TALÁLHAT PROJEKT PARTNERT?

B Light Web Platform a legegyszerűbb módja a partnerkeresésnek. Itt nyújthatja be Light Projekt Javaslatát is.

A KKV adatbázisban való keresés lehetőséget nyújt, hogy számos kritérium alapján (vállalkozás mérete, helye, üzleti szektor, stb.) szűrve partnert keressen közös projekt-javaslat elkészítéséhez, partnerség kialakításához. Minden vállalkozás bemutatkozik a „Szervezeti információ” és az „Együttműködési Profil” menüpontok alatt, ahol a partnerségi kérések és javaslatok találhatók.

Ha szeretné vállalkozásának profilját bemutatni, kérem, regisztráljon ezen a felületen a „Regisztráció” gomb megnyomásával.

Ha szeretné cégének profilját a Platformon elérhetővé tenni kérem, keresse fel az alábbi kontaktot:

 

Kocsis Tibor

+3630/956-16-93

 

Letölthető dokumentumok:

 

 

 

Részletes információk a B Light Projekt honlapján: 

https://blighthuhr.eu/

 

 

Megjegyzés: A jelen honlap az Európai Unió társfinanszírozásával valósult meg. A honlap tartalma kizárólag a Somogy Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány felelősségi körébe tartozik. Az itt megtalálható anyagok nem tekinthetők olyanoknak, mint amelyek az Európai Unió és / vagy a HU-HR Interreg V-A CBC Program Irányító Hatóságának hivatalos állásfoglalását tükrözik.