B Light

 


B LIGHT_logo za ppt_01.jpg

B LIGHT KONSTRUKCIÓ

INTERREG_LOGO_HU.jpg

huhr_logo_HU_small.jpg

 

 

 

 

 

 


 

SmartLab – komplex geológiai mérőeszköz


A pécsi Geochem Kft és a horvátországi ORQA cég közös fejlesztésének célja egy egyedi gyártású, nagynyomású, szállítható és teljesen automatizált univerzális permeaméter (SRL-P1000) kifejlesztése volt, amely víz- és gázáteresztő képesség, valamint porozitás mérések elvégzésére alkalmas. A permeabilitás egy adott kőzet egyik legfontosabb fizikai paramétere, amely azt tükrözi, hogy egy anyag mennyire képes uidumokat (folyadékokat és/vagy gázokat) átereszteni vagy visszatartani. A rezervoárkörülmények között, azaz adott nyomáson és hőmérsékleten mért áteresztőképesség alapvető információ a hagyományos és nem hagyományos szénhidrogén-kutatás, a geotermikus kutatás, a vízkutatás és a nagy aktivitású radioaktív hulladék földtani környezetben történő elhelyezésének kutatásában, továbbá felhasználható az építőiparban és más területeken is. A Smartlab koncepció lényege, hogy a világ bármely pontjára kihelyezhető, többfunkciós, autonóm és nagymértékben automatizált mérőegység mindössze technikusi szintű ismeretekkel működtetve és elválasztva a mérés és értelmezés folyamatát globális laboratóriumi mérési szolgálatást tegyen lehetővé. A Smartlab koncepció része a Smart Reservoir Laboratory (SRL), amely lehetővé teszi a legfontosabb tározó paraméterek (porozitás, permeabilitás, akusztikus hullámterjedés, elektromos és termikus tulajdonságok) közel egyidejű mérését egyetlen eszközzel.

 

geológia.png

 

További információ:
https://geochem-ltd.eu/#/
https://www.facebook.com/geochemltd/
https://orqafpv.com/https://www.facebook.com/OrqaFPV

 

Tinker Labs – Barkács labor

A játékos gyakorlatokon keresztüli tanulás sokkal érdekesebb és hatékonyabb amint azt a „Barkács Labor” program is bizonyítja. A projekt koncepciója a szórakozva tanulás, mely során a gyerekek játszva ismerkedhetnek meg a tudomány, technológia, művészetek és matematika rejtelmeivel. A Barkács labor innovatív programjai a tanulás mellett elősegítik a gyerekek képességeinek kibontakozását, megismerését, és ennek révén megkönnyíthetik a pályaválasztást is. A Tinker lab Hrvatska és a magyarországi Upward Kft által közösen kidolgozott képzési program a hagyományos eszközök (nyomtatott anyagok) mellett digitális formában is elérhetők a projekt webáruházában, ezen felül a honlap rendszeresen frissített online kurzusokat is tartalmaz. A projekt további célja volt egy franchise modell kialakítása, amely jelenleg már 11 horvátországi városban elérhető.

 

tinker labs.png

 

További információ:
https://upward.hu/
https://hu-hu.facebook.com/upwardmarketing/
https://tinkerlabs.org/
https://www.facebook.com/tinkerlabshrvatska/

 

Speciális cipő cukorbetegek számára

A Diabéteszes láb szindrómát nagyon nehéz kontroll alatt tartani, mivel a cukorbetegek anyagcsere problémái miatt igen korlátozottak a rendelkezésre álló lehetőségek, és nagyon magas a további sérülések előfordulásának, a tünetek erősödésének esélyei, a gyógyításuk pedig rendkívül komplex kezelést igényel. Ennek folytán e tünetegyüttes megelőzésének kiemelt szerepe van. A horvátországi Ortostep és a magyar Orto Kft e területen szerzett tapasztalataikat megosztva és hasznosítva kifejlesztettek egy speciális a cipőt, amely tervezésénél, kialakításánál, valamint az anyagok megválasztásánál is kifejezetten az e betegségben szenvedők speciális jellemzőit, igényeit tartották szem előtt. Lényeges innovációt jelent, hogy a cipők „személyre szabhatók”, azaz minden egyes páciensnek a számára egyedileg készíthetők el, biztosítva a maximális védelmet és kényelmet.

 

diabétesz cipő.png

 

További információ:
https://orto-a.hu/
https://www.facebook.com/Orto-A-Kft-100665695564975/?ref=py_c
https://www.ortostep.hr/
https://www.facebook.com/ortostepobuca/

 

„Zrínyi” – Közös magyar-horvát gasztronómiai márka kialakítása

Hogyan tudja növelni a vendégei számát egy családi vállalkozásban működő étterem? Ez a kérdés foglalkoztatta a Baranya megyei Tenkes Csárda és a horvátországi Medimurski Dvori éttermeket. A helyi gasztronómiai hagyományok őrzőjeként mindkét étterem fontos turisztikai attrakciót képvisel a térségében. A projekt célja új, közös turisztikai termék fejlesztése, mely egyrészről bővíti az éttermek turisztikai kínálatát, másrészről tágabb üzleti lehetőségeket nyit az együttműködő vállalkozások számára. Az egyik új turisztikai termék egy interaktív történelmi játék, amely a régió egykori híres földesúri családjáról, a Zrínyiekről szóló legendákat, történeteket dolgoz fel. E mellett a partnerek egy új, határon átnyúló turisztikai márkát, a „Zrínyi gasztronómiai brand”-et hoztak létre, melynek keretében elkészítették a „Zrínyi szakácskönyvet”. Az attraktív dizájnban megjelent kiadvány a partnerek által összegyűjtött tradicionális recepteket tartalmazza magyar és horvát nyelven.

 

zrínyi.png

 

További információ:
https://tenkescsarda.hu/
https://hu-hu.facebook.com/maintenkes/
https://medjimurski-dvori.hr/
https://www.facebook.com/RestoranMD

 

Multifunkciós edzőgép (Smart Training Box)

A testedzésnek az egészségmegőrzésben játszott kiemelt szerepe inspirálta a horvátország Ferrodus és a pécsi Ferrodus cégeket egy multifunkciós edzőállvány az úgynevezett „Smart Training Box” kifejlesztésére. A cél egy olyan eszköz kialakítása volt, amely könnyen, és szinte bárhol (lakásban, tornateremben, szabadtéren, vagy akár katonai kiképző bázisokon) összeállítható. Az eszköz speciális kialakítása folytán azon akár 12-14 személy is edzhet egyidejűleg a mindössze 20 négyzetméteres területen. A vázon elhelyezett szenzorok Bluetooth technológiával okostelefonokra, vagy okosórákra csatlakoztatható, így a használók nyomon követhetik az aktuális fiziológiai paramétereiket, a gyakorlatok hatékonyságát, az eszköz így segítséget nyújt a személyre szabott edzéstervek kidolgozásához is. Az egyszerű kezelhetősége, mobilitása révén az edzőállvány mind az amatőrök, mind a profi sportolók számára zárt és szabad terekben egyaránt. A fejlesztők az eszköz használatához készítettek egy fitnesz kurzusokat tartalmazó videós útmutatót is (virtuális akadémia).

 

edzőgép.png

 

További információ:
http://defexhungary.hu/
https://www.ferrodus.com/
https://www.facebook.com/ferrodus

 

E-mese (E-FAIRYTALE) applikáció

Lehet, hogy a videojátékok nem csak a szórakoztatást szolgálhatják? Jó példa erre az „E-Tündérmese” (E-fairytale) applikáció, melyet a mesék nevelési, példamutatási szerepére építve fejlesztettek ki az együttműködő partnerek, a horvát Plava Tvornica és a magyar Ferling Kft. Az alkalmazás olyan, jól ismert meséket tartalmaz, mint például a Szépség és Szörnyeteg, vagy a Békakirályfi története. Amíg a gyerekek összerakják az adott meséhez kapcsolódó puzzle-t, újraírhatják a történetet, segítve hőseiket a rájuk váró kihívások, akadályok leküzdésében.

Az applikáció interaktivitása révén lehetővé teszi, hogy a gyerekek alakítsák a történetet, a mese közben pedig kérdésekre válaszoljanak és speciális feladatokat oldjanak meg. A különböző korcsoportokra kidolgozott, magyar, horvát, angol, német, spanyol nyelven is elérhető meséket tartalmazó applikáció Androidos és OS készülékeken is futtatható.

 

hableány mese.png

 

További információ:
https://www.ferling.hu/
https://hu-hu.facebook.com/ferlingagency/
https://www.facebook.com/plavatvornica/

 

Innovatív víztisztító berendezés

Az Amnis Víztechnológia Kft és az Asel Spring Machines d.o.o. közös fejlesztése egy új típusú, innovatív megoldásokat ötvöző víztisztító berendezés. A magyar cég tervezte és fejlesztette ki a technológiát (a berendezés hidraulikus elemeit, membránjait, valamint az eljárás kémiai folyamatát), míg a horvát vállalkozás végezte a prototípus gyártását és tesztelését. Az eszköz újdonsága, hogy tengervíz és más magas sótartalmú vizek tisztítására egyaránt alkalmas, az általa megtisztított víz pedig emberi fogyasztásra, illetve ipari célokra is használható. A berendezés kizárólag napenergiát használ a víz tisztításához és sótalanításához, így működése karbonsemleges. A tisztítóberendezést elsősorban olyan országokba szánják, melyek gazdagok tengervízben, viszont az édesvíz készleteik nagyon korlátozottak.

 

víztisztító.png

További információ:
https://www.amnis.hu/hu/index.html
https://www.facebook.com/amniswater/
https://asel-spring-machines.hr/

 

Egy új innovatív eszköz a bútorgyártásban

A „T-straight line” egy, a Zala megyei Zeus Exhausts Kft és a Koprivnica-Krizevci megyei ZGR Kovacic cégek együttműködésében kifejlesztett, a bútorgyártásban használt speciális fém profil. A partnerek felismerték az együttműködést, valamint az új kínálat szükségességét a bútoripar piacán. A közös projektben a ZEUS Kft. által a bútorgyártás számára kifejlesztett különleges fém profil a „T straight line”, amely kiküszöböli a 2-3 m2 tömör fa asztalfelület deformációját. A „T straight line” elem beépítésével az asztal megőrzi eredeti gyári paramétereit, esztétikus megjelenését, minden klimatikus zónában, és különböző páratartalom mellett. A partnerségben a ZGR Kovačić új technológiát használ a bútoripari fémalkatrészek krómozásához; a három vegyértékű króm technológia újdonság a horvát piacon. Az így közösen kifejlesztett termék nélkülözhetetlen eleme lett a tömörfa bútorok gyártásának.

 

fém profil.png

További információ:
https://www.zeus-metal.com/
https://www.facebook.com/zeusexhausts/
http://galvanizacija.com/hu/fooldal/

 

Mobil szennyvíztisztító berendezés

A népesség növekedésével párhuzamosan növekvő vízszennyezés napjainkra az egyik legjelentősebb problémává vált, amely már az életminőséget is súlyosan veszélyezteti. Ezt szem előtt tartva a vinkovci Informatika Fortuno cég, valamint a nagykanizsai Aqualine Z+Z Kft közösen létrehozott egy „okos” szennyvízkezelő berendezést. A közös projekt célja egyrészt a környezetterhelés csökkentése, másrészt a technológia energiafogyasztásának mérséklése volt. A mobiltelefonról, illetve web platformról irányítható, megújuló energiaforrást használó berendezés szennyvízcsatorna-hálózattal nem rendelkező területeken alkalmazható, segítségével a tisztított víz újra hasznosítható válik, alkalmas lesz például öntözésre. A magyar vállalkozás végezte a termék fejlesztését, gyártását, míg a horvát partner feladata a működésért felelős szoftver fejlesztése, továbbá a termék piacra való bevezetése volt.

 

mobil szennyvíztisztító.png

 

További információ:
https://www.aqualinezz.hu/
https://www.fortuno.hr/
https://www.facebook.com/informatika.fortuno/

 

Hangvezérelt jelszó menedzser alkalmazás fejlesztése

Az információtechnológiai ipar fejlődésével, növekedésével párhuzamosan egyre több és erősebb jelszóra van szüksége a felhasználóknak a különböző applikációkhoz, szolgáltatásokhoz. E probléma kezelése érdekében a magyarországi Intervia Kft, és a horvátországi Evolva cég egy hangvezérelt, felhő alapú jelszókezelő szolgáltatást fejlesztett, amely nagymértékben javítja a jelszó generálás hatékonyságát egyúttal jelentős időt takarít meg a használók számára. A rendszer a szoftverfejlesztők, a rendszer adminisztrátorok és teszterek, fejlesztő mérnökök mellett a hétköznapi felhasználók munkáját is segíti, biztonságos hozzáférést biztosítva az általuk kezelt alkalmazásokhoz. Az újonnan kifejlesztett rendszer használatával felgyorsul az alkalmazások használata, és a hangalapú jelszó menedzser erős belépési kódot biztosít a felhasználók számára.

hangvezérelt jelszó.png


További információ:
https://www.evolva.hr/en/evolva_foi_students_in_practice.html
https://www.facebook.com/mobilita.evolva

 

Ultrahangos vadriasztó berendezés

A vadállatok által a mezőgazdasági, erdészeti kultúrákban okozott károk, illetve közlekedési balesetek egyre nagyobb problémát jelentenek világszerte. A nagyatádi Energie-Trade Kft és a horvátországi Zastita Jukic által újonnan kifejlesztett ultrahangos vadriasztó rendszer hatékony és költségtakarékos megoldást kínál e problémák megelőzésére. A készülék széles frekvencia sávban képes működni, így a hangeffektus a speciálisan az adott területen legjelentősebb károkat okozó fajokra állítható be, és a többi állatfajt a berendezés nem zavarja. Használata a nyílt mezőgazdasági területeken is hatékony. A készülék előnye a legáltalánosabban használt villanypásztor kerítésekkel szemben, hogy lényegesen költséghatékonyabb, mobil és könnyen telepíthető, továbbá felhasználóbarát.

 

vadriasztó.png

További információ:
http://csoki-gyar.hu/ (Energie-Trade Kft)
https://www.facebook.com/zastitajukic/

 

Számítógép-telefon router

A projekt célja egy kalibrálható hardver eszköz és hozzá tartozó platform-független szoftver kifejlesztése, mely főként, de nem kizárólagosan a távközlési iparban használható. A rendszer lehetővé teszi a különböző telekommunikációs végpontok, internet hálózatok, hívásátirányítások összekapcsolódását. Fő feladata közvetlen kapcsolódás létrehozása az előre meghatározott illetve személyre szabott útvonalak között egy webes felületen keresztül. Az eszköz a pécsi Y-collective Kft és a varazsdi Maxcom cég közös fejlesztése.

 

router.png


További információ:
https://y-collective.com/hu/
https://www.facebook.com/ycollective/
https://maxcom.hr/

 

Új típusú piackutatási módszer az energetikai szektorban

Két magyar vállalkozás – az Ad-Vitalis és az Artamet Kft -, valamint a horvát Energo-Data közös projektje a „Big data és a közösségi média elemzése az energetikai szektorban” egy új piackutatási eszköz fejlesztését célozta, specifikusan az energiaszektor szereplő számára. Az együttműködő partnerek információ technológiai és energetikai tapasztalataikra építve fejlesztették ki az adatelemző platformot., mely azokat az elemzőket szolgálja, akik az energiaszektor fejlesztésével kapcsolatos vélemények gyűjtésével, feldolgozásával tevékenykednek (alternatív energiaforrások, energetikai szabályozások). Segítendő a rendszer használatának elsajátítását a fejlesztők online képzéseket is szerveznek a piackutatás közösségi médiában történő alkalmazásának módszereiről.

 

big data.png

 

További információ:
https://advitalis.hu/
http://www.artamet.hu/
https://energo-data.hr/

 

Innovatív szárítókonténer fejlesztése magyar-horvát együttműködésben

A Barcs-Metál Kft és a pitomaca-i Herbas d.o.o. együttműködésével a B light Program keretében új, innovatív megoldás született a gyógynövények és mezőgazdasági termények szárítására. A két cég által közösen kifejlesztett szárítókonténer lehetővé teszi a termények gyors, költséghatékony és környezetbarát szárítását, akár a termőföldek közvetlen határában.
A Barcs Metál Kft több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a különböző fémkonténerek gyártásában, közülük több egyedi tervezésű, speciális igényeket kielégítő tároló, illetve szállító konténer. A Herbas d.o.o. számottevő szakmai múlttal rendelkező cég a gyógynövények, dohány és mezőgazdasági termények szárítására szolgáló berendezések gyártásában. A két cég által kifejlesztett szárító konténer újdonsága, hogy közvetlen a termőföldre telepítve, jelentős szállítási költséget takarít meg, szállítása, működtetése egyszerű, és többféle termény (gyógynövények, magok, zöldségek, gyümölcsök, szemestermények) feldolgozására alkalmas. A berendezés további újdonsága, hogy megújuló energiaforrást használ, így működése nem igényel hálózati energiát, és nincs széndioxid kibocsátása sem.

 

szárítókonténer.png

További információ a projektről: https://barcsmetal.hu/oldal/palyazat/

Kapcsolat:
Barcs Metál Kft.
7570 Barcs, Drávapart 3.
tel: +36 82 565 341
e-mail: barcsmetal@t-online.hu
web: https://barcsmetal.hu/

 

Hagyományos drávai motívumokkal díszített, innovatív bútorcsalád

A Sziklai és Társai Kft bútorgyártással foglalkozó vállalkozás Barcson, fő profiljuk konyha-, étkező-, háló és fürdőszoba bútorok készítése, az elmúlt években azonban a hírnevüket az irodabútorok gyártásával alapozták meg. A cég folyamatosan végez termékfejlesztést, mely során új technológiákkal és alapanyagokkal kísérleteznek. A B light Program keretében a Kft a viroviticai Javorovic d.o.o.-val együttműködve új bútorcsaládot tervezett alakított ki. A bútorcsalád a magyar és a horvát bútorgyártási tradíciókat ötvözi, a díszítések a Dráva-menti vidék motívumait elevenítik fel, erre utal a Dráva bútorcsalád név is. További térségi specialitás, hogy a gyártás során a Dráva völgyében gyakori égerfát is használnak alapanyagként. A termékek sorozatgyártása mellett, speciális vásárlói igényeket, egyedi megrendeléseket is fogadnak. A bútorcsaládot úgy tervezték meg, hogy abból egy ház teljes, komplett bútorzatát össze lehet állítani. Az új bútorcsalád szerencsésen ötvözi a tradicionális értékeket a legújabb technológiai innovációkkal.

 

drávai bútor.png

Kapcsolat:
Sziklai és Társai Bt
7570 Barcs, Barátság u. 2.
Tel: +36 82 565 084
e-mail: info@sziklaifaipar.hu
web: http://www.sziklaifaipar.hu/

 

Közös magyar-horvát fejlesztésű mezőgazdasági adapter a gazdák szolgálatában

A B light Program támogatásával a barcsi Szige-Mix Kft és a horvátországi Lesko d.o.o. a folyékony szerves-, és műtrágyák gazdaságos kijuttatást lehetővé tevő gépet fejlesztett ki. A Lesko d.o.o. mezőgazdasági gépek, pótkocsik gyártásával foglalkozik, melyben több évtizedes szakmai tapasztalatra tett szert. A Szige-Mix Kft talajművelő gépeket tervez és gyárt, melyeket saját SIGMA márkanév alatt forgalmaz. Az együttműködő vállalkozások a B light projekt keretében egy speciális folyékonyműtrágya tartályt fejlesztettek ki variálható alvázzal és adapter rendszerrel. Az új eszköz fő innovatív eleme a multifunkcionális alváz, amelyre a tartályon kívül több más típusú felépítmény is elhelyezhető, így a pótkocsi kihasználtsága nagymértékben javítható, és e módon több más eszközt helyettesíthet. A fejlesztés eredményeképp nincs szükség többféle speciális pótkocsira, és a berendezés az évi néhány alkalom helyett akár 10-11 hónapon át is használatban lehet. Az elmúlt években a gépgyártó cégek elsősorban a nagyobb gazdaságok számára gyártanak, melyek üzemeltetése a térségben jellemző kis és közepes gazdaságoknak nem költséghatékony, az újonnan kifejlesztett pótkocsi viszont kifejezetten a kisebb méretű farmgazdaságok igényeinek figyelembevételével készült.

 

mezőgazdasági adapter.png

További információk a projektről:
http://www.szigemix.hu/b-light-projekt-liquid-manure-tanker-37.html


Kapcsolat: Szige-Mix Kft
7570 Barcs, Fodor József u. 7.
tel: +36 30 339 5551
e-mail: szigecsan.zoltan@gmail.com
web: www.szigemix.hu

 

Közös magyar-horvát fejlesztésű gép a fafeldolgozás szolgálatában

A nagyatádi Europa-Uno Kft és a horvátországi Eco B&S d.o.o. közös projektje egy speciális, kimondottan az akácfa rönk feldolgozására szolgáló gép fejlesztése. Az újonnan kifejlesztett berendezés a fafeldolgozó, illetve az épületfa-gyártó cégek számára nyújt előnyöket az eddig használatos gépekkel szemben, mivel jelentősen növeli a feldolgozó kapacitást, illetve nagymértékben javítja a végtermék minőségét. A fejlesztés során az együttműködő vállalkozások saját szakmai tapasztalataikra támaszkodtak, a berendezést a speciális gépek gyártásával foglalkozó Europa-Uno Kft készíti, míg a működéshez és automatizáláshoz szükséges szoftvert a horvát partner fejlesztette ki. Az együttműködés eredményeképp egy új, a piacon eddig nem elérhető feldolgozó gép valósult meg, melynek számottevő kereslete van valamennyi akácfa termelésben-feldolgozásban érintett országban.

 

fafeldolgozás.png
Kapcsolat:
Európa-Uno Kft
7500 Nagyatád, Hunyadi u. 2.
tel.: +36 30 9010-863
email: europaunokft@gmail.com

 

Új típusú padlólap fejlesztése és gyártása magyar és horvát vállalkozások együttműködésében

 

A magyar projekt partner Petrinovics János egyéni vállalkozóként több mint egy évtizede foglalkozik parketta és padlólap gyártással Barcson. A vállalkozás piaci pozícióinak erősítése érdekében több hasonló terméket gyártó céggel is folyamatosan együttműködik, új, egyedi megrendelői, tervezői igényeknek megfelelő padlótípusok fejlesztésében, kidolgozásában. A B light program keretében a horvátországi partner vállalkozással közösen egy többrétegű laminált padló típust dolgoztak ki. Az új padlólap speciális jellemzője, hogy a vékony felső réteg egy magasabb kopásállóságú, esztétikus kivitelű, drágább alapanyagból készül, az alsó vízálló réteg alapanyaga rétegelt lemez. A többrétegű padlólapok előnye, hogy a jobb minőség és tartósság mellett kiválóan alkalmasak a padlófűtéses helyiségek burkolására. Fontos sajátosságuk, hogy nem tartalmaznak egészségre ártalmas összetevőket, illetve kezelőanyagokat. További előnyük, hogy kevesebb keményfa alapanyagot igényelnek, így jobban szolgálják a fenntartható erdőművelést is.

 

padló.png

 

Kapcsolat: Petrinovics János
7570 Barcs, Magyar u. 10.
tel: +36 30 929 1242
e-mail: petrinovics.janos@gmail.com

 


 

A Somogy, Zala és Baranya megyei mikro-, kis- és középvállalkozások horvát partnercégekkel köthetnek partneri kapcsolatot.

 

Videó megtekintése

 


 

A PROGRAMRÓL

A PROJEKTRŐL – A B LIGHT KONSTRUKCIÓ

A Beneficiary Light Konstrukció (The Beneficiary Light Grant Scheme, BLGS) egy vállalkozásfejlesztési támogatási konstrukció, amelyet speciálisan az „Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014-2020” – programra terveztek.

 

POTENCIÁLIS PÁLYÁZÓK

 

Light Partnerek – az együttműködő vállalkozók

A Light Partnerek azok a kedvezményezett KKV-k, amelyeket egy kiválasztási folyamaton keresztül választanak ki arra, hogy a Konstrukcióból támogatást kapjanak.

A Light Partnernek a 651/2014/EU Rendelet 1-es mellékletében meghatározott kis- és középvállalatok (KKV-k) kategóriájába kell tartoznia.

Mindegyik Light Partnernek kell, hogy legyen bejegyzett székhelye, vagy fiókja a program területén (NUTS III szintű megyék) és ott kell tevékenységet végezniük:

magyar oldalon:

- Zala megye (HU223)

- Somogy megye (HU232)

- Baranya megye (HU231)

horvát oldalon:

- Međjimurska megye (HR 046)

- Koprivničko-križevačka megye (HR 045)

- Virovitičko-podravska megye (HR 048)

- Osječko-baranjska megye (HR 04B)

- Varaždinska megye (HR 044)

- Bjelovarsko-bilogorska megye (HR 047)

- Požesko-slavonska megye (HR 049)

- Vukovarsko-srijemska megye (HR 04C)

A Light Projektben megvalósuló tevékenységét a fenti programterületen kell kifejteniük a Kedvezményezetteknek. Ha a Light Partner székhelye nem a fenti programterületen került bejegyzésre, csak a fiók szervezete, úgy a Light Partner fiók szervezetének a Light Koncepció benyújtásától számított minimum egy éve kell működnie a programterületen (a cég bejegyzési dokumentumai alapján).

 

Partnerségi követelmények

Egy Light Projekt legalább 2 együttműködő Light Partnerből kell, hogy álljon; a Light Partnerek maximum száma 4. Mindegyik Light Projektnek legalább egy partnert kell tartalmaznia a határ mindkét oldaláról.

 

A Light Projektben minimálisan elvárt együttműködési szint három fő elemet jelent:

- A résztvevők hozzanak létre egy határon átívelő új, közös technológiát, hozzáadott értéket;

- Építsenek ki egy határon átívelő ellátó hálózatot;

- és/vagy lépjenek be közösen külföldi piacra.

 

A támogatás jellemzői

A B Light projektből finanszírozott EU hozzájárulás, vissza nem térítendő támogatásnak számít.

Az elszámolható költségek maximum 75%-át lehet támogatásként lehívni a B Light Konstrukció keretein belül, a fennmaradó összeg a Light partnerek saját hozzájárulása.

A saját forrást bármilyen pénzügyi forrásból lehet biztosítani (pl.: folyószámlán elhelyezett pénzből, banki kölcsönből), kivéve más Európai Uniós vagy nemzeti társfinanszírozásból származó támogatásból.

A Light Projektek Light Partnerekre kivetített minimum és maximum kerete:

Teljes költség Maximum ERFA támogatás (75%)

Minimum per Light Partner EUR 40,000 EUR 30,000

Maximum per Light Partner EUR 160,000 EUR 120,000

 

PÁLYÁZÁS ÉS KIVÁLASZTÁS

A Light Projekteket nyílt eljárásban, pályázat útján választják ki (Felhívás a Light Projekt Javaslatok benyújtására). A benyújtás a B Light Platform online felületén történik. A Light Projekt Javaslatot az együttműködő KKV-k közösen készítik el. A tartalmi értékelést követően a Light Projekt Javaslat végső benyújtási határidejétől számított 60 napon belül Kiválasztási Bizottsági ülésre kerül sor.

 

HOGYAN TALÁLHAT PROJEKT PARTNERT?

B Light Web Platform a legegyszerűbb módja a partnerkeresésnek. Itt nyújthatja be Light Projekt Javaslatát is.

A KKV adatbázisban való keresés lehetőséget nyújt, hogy számos kritérium alapján (vállalkozás mérete, helye, üzleti szektor, stb.) szűrve partnert keressen közös projekt-javaslat elkészítéséhez, partnerség kialakításához. Minden vállalkozás bemutatkozik a „Szervezeti információ” és az „Együttműködési Profil” menüpontok alatt, ahol a partnerségi kérések és javaslatok találhatók.

Ha szeretné vállalkozásának profilját bemutatni, kérem, regisztráljon ezen a felületen a „Regisztráció” gomb megnyomásával.

Ha szeretné cégének profilját a Platformon elérhetővé tenni kérem, keresse fel az alábbi kontaktot:

 

Kocsis Tibor

+3630/956-16-93

 

Letölthető dokumentumok:

 

 

 

Részletes információk a B Light Projekt honlapján:

https://blighthuhr.eu/

 

 

Megjegyzés: A jelen honlap az Európai Unió társfinanszírozásával valósult meg. A honlap tartalma kizárólag a Somogy Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány felelősségi körébe tartozik. Az itt megtalálható anyagok nem tekinthetők olyanoknak, mint amelyek az Európai Unió és / vagy a HU-HR Interreg V-A CBC Program Irányító Hatóságának hivatalos állásfoglalását tükrözik.