EcoInn Danube

Projekttalálkozóval egybekötött nyitórendezvénnyel startolt el az ECOINN Duna projekt Pozsonyban

 

Pozsonyban tartották meg február 15-16 között az „Ökoinnováció a dunamenti országokban” (röviden EcoInn Duna) névre keresztelt nemzetközi projekt első, projekttalálkozóval egybekötött nyitórendezvényét. A projekt hivatalosan 2016 decemberében indult és 2019 májusáig tart majd. Az innovációt és társadalmi felelősségvállalást is egyaránt fókuszba állító Duna Régió Program társfinanszírozásából létrehozott kezdeményezés célja, hogy növelje és hatékonyabbá tegye a térség ökoinnovációval foglalkozó szereplőinek együttműködését, különös tekintettel az ökoinnovatív technológiák fejlesztésére és alkalmazására a megújuló energiák hasznosítása, valamint az energiatakarékosság területén.

Az “Innovatív technológiák egy zöldebb Európáért” névre keresztelt nyitórendezvényen olyan témák kerültek bemutatásra a résztvevők és a nyilvánosság számára, mint az ökoinnováció, valamint a megújuló energiákat és energiahatékonyságot érintő aktuális K+F irányok. A köszöntőbeszédet a vezető partner nevében Jan Turna, a Szlovák Tudományos és Technológiai Központ igazgatója tartotta, az ezt követő a prezentációk bemutatták a partnereket, a projekt céljait, valamint a megvalósításhoz kötődő programokat. A rendezvény keretében bemutatásra kerültek megújuló energiákhoz és azok kereskedelmi forgalomba hozásához kapcsolódó fejlesztések is, nemzetközi sikereket elért szlovák cégek (Solved, Voltia) példáján keresztül. A délutáni programon a Közös Titkárság képviseletében Niko Finka bemutatta a Duna Régió Programot, melyet a projekt munkacsomag vezetőinek prezentációja követett.  A második napon került sor a projekt partnertalálkozójára, ahol az aktuális teendőket és a megvalósítás szabályait vitatták meg az érintettek.

Az EcoInn konzorciumát 12 ország összesen 16 szervezete alkotja Szlovákiából, Bulgáriából, Szlovéniából, Németországból, Magyarországról, Csehországból, Horvátországból, Ausztriából, Bosznia-Hercegovinából, Szerbiából, Romániából és Montenegróból. A projekt teljes költségvetése 2.126.924,97 euró, melyből az Európai Regionális Fejlesztési Alap 1.587.447,2 a Határon Átnyúló Együttműködési Program(IPA) pedig 220.439 eurót finanszíroz.

A tervek szerint a projekt eredményeképp bővül az együttműködés a kutatók, a fejlesztők és a vállalatok  között, létrejön egy olyan virtuális platform, amelyen a cégeknek lehetőségük lesz bemutatni környezeti problémáikat, a kutatók pedig megoszthatják ökoinnovatív ötleteiket és megoldásaikat. A projekt keretében „Zöld innovációs gyakorlati képzés” néven egy fórum is megrendezésre kerül, ahol a zöld megoldásokkal foglalkozó befektetők, start-up vállalkozások, fejlesztők és kutatók előadhatják ötleteiket, problémáikat, valamint kapcsolatokat építhetnek. A program olyan nyári egyetemek szervezését is tartalmazza, amelyek a hallgatók bevonásával a korai fázisú innovációk elősegítését célozzák, segítséget nyújtva a résztvevőknek, ötleteik gyakorlatba való átültetéséhez. A projekt további célja, hogy felhívja a figyelmet a környezeti kihívásokra, az öko megoldások fontosságára a megújuló energiák, azenergiatakarékosság és hatékonyság területén.

 

A projekt a Duna Transznacionális Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával valósul meg.

 

standard logo image - EcoInn Danube.png