Híreink » A környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozó EcoInn Danube projekt közös erőfeszítésekre ösztönözte az ökoinnovátorokat2019. Május 16. 12:40

standard logo image - EcoInn Danube.png

Ökoinnovátorok, egyetemi oktatók, a 2014-2020-as Duna-Transznacionális Együttműködési Program projektjeinek képviselői és diákok találkoztak az április 9-én megrendezett nemzetközi konferencia alkalmával, a "Duna: innováció az áramlásban" nemzetközi konferencián, hogy beszéljenek az ökoinnovációról, a körkörös gazdaságról, a hulladékgazdálkodás és azokról az új eszközökről, stratégiákról és kezdeményezésekről, amelyeket az Összekapcsolódás a Duna régióban az ökoinnováció mentén (EcoInn Danube) projekt vezetett fel témaként.

A Vratsa-i gazdasági és Kereskedelmi Kamara által rendezett eseményt a bolgár regionális fejlesztési és turisztikai miniszterhelyettes Denitsa Nikolova nyitotta meg, aki az innováció fontosságát hangsúlyozta a Duna régióban, és azt állította, hogy „a Duna régió gazdasági, kulturális, tudományos és humán potenciáljának fejlesztése érdekében valamennyi területi szinten érdekelt fél részvételének növelésére, valamint a minél szélesebb helyi és regionális partnerségre kell összpontosítanunk”. Tsvetan Simeonov a Bolgár Kereskedelmi és Iparkamara elnöke rámutatott arra, hogy „a statisztikák szerint az óceánba jutó hulladék körülbelül 7% -át az európaiak juttatják, de ha ez a hulladék a Duna-partra fog megérkezni, akkor a Fekete-tengernek nincs szép jövője – éppen ezért várjuk az EcoInn Duna projekt gyakorlati eredményeit”. Az elnök megemlítette az innovációk által kínált lehetőségeket, különösen olyan országoknak, mint Bulgária, amelyek még új Uniós tagnak számítanak. Az EcoInn Duna projekt eredményeinek bemutatása mellett a rendezvény lehetőséget nyújtott a találkozásra az innováció és társadalom területein felelős témákkal foglalkozó projektek képviselői számára. Az ökoinnovatív bolgár vállalatok képviselői, mint például Hristo Aleksiev, a Playground Energy Bulgária képviseletében, aki bemutatta az olyan játszótéri játékokat, amelyek villamos energiát termelhetnek. A körkörös gazdaság jelenlegi kérdéseire összpontosító szekcióban a Geocycle Bulgaria, a BalBok energia és a Vadima cégek mutatkoztak be. A rendezvény motivációs üzenete - az ökoinnovációs szereplők közötti együttműködés fokozása – ez kulcsfontosságú az EcoInn Duna projekt eredményeinek kidolgozásában, amely 2019 májusában fejeződik be. A projekt négy tevékenységcsoportot valósított meg a partnerek szélesebb körű együttműködésének elérése érdekében.

A projekt konzorciuma a Duna régió 10 országából 13 partner szervezetből áll és a projekt vezetője a Szlovák Tudományos és Műszaki Információs Központ volt. A projekt helyi és nemzetközi kerekasztalokon több témában érdekelt véleményét és észrevételei gyűjtötte össze az előttünk álló akadályokról és kihívásokról. Ezek a tapasztalatokan alapszik a Közös Transznacionális Öko-tudás Stratégia, melyet a Közös Cselekvési Tervbe is beillesztettek, számos rövid és hosszú távú cselekvési javaslattal együtt. 

Az egyik legsürgetőbb probléma, - a K + F szektor és a magánvállalatok közötti együttműködés alacsony foka, melynek megoldás érdekében a projekt egy Virtuális Laboratóriumot fejlesztett ki - www.ecoinnovative.eu, amely az ökoinnovációs megoldásokat kínálók és keresők számára nyújt online piacteret. A Virtuális Laboratórium portálon folyamatosan bővül az innovatív technológiák kínálatai és együttműködni szándékozók köre, ezen túlmenően az oldalon megtalálható az érintett intézmények térképe, továbbá az ágazat aktuális hírei is.

Az öko-tudás átadása a Duna-Transznacionális Program egyik fő prioritása. Az EcoInn Duna program különböző ökológiai innovációs ciklus képviselőit gyűjtötte össze a megrendezésre került nemzeti és transznacionális szintű egyeztető és hálózatépítő eseményeken, ahol adatokat gyűjtött a sikeres öko-ismeretek átadásairól – Ennek eredményeként jött létre az Öko-tudás sikeres átadására vonatkozó iránymutatásokat tartalmazó kézikönyv valamint a Közös Útmutató, amely a jelenlegi gazdasági-társadalmi környezetben való tájékozódásban segíti az innovátorokat, a sikeres ökoinnovációk példáival, a nemzeti innovációs intézmények - inkubátorok, tudományos és technológiai parkok, ügynökségek, szabadalmi hivatalok, - listájával, a nemzeti jogalkotásról, a kereskedelmi ügyletekről szóló hasznos információkkal. Az ökoinnováció fontosságának tudatosítása érdekében három „Zöld Nyári Egyetem” (Stuttgartban, Pozsonyban és Bécsben), valamint két nemzetközi „Zöld Innovációs Fórum” - Brno-ban és Stuttgartban - valósult meg. Az öko-innovatív ötletek a figyelem középpontjában álltak - az induló vállalkozások, az innovátorok, a diákok és a kutatók ötleteiket tárhatták a befektetők elé.

Összességében elmondható, hogy a résztvevő partnerek jelentős erőfeszítéseket tettek a projekt mottójának közös megvalósítása érdekében, és tekintettel arra, hogy a környezetvédelmi problémák nem tartják tiszteletben az országhatárokat, ezért a projekt partnerek közös cselekvésre ösztönzik az érintett országokat.

 

 

 

Vissza a hírekhez