Híreink » Az egyszerűsített foglalkoztatás korlátai munkaviszony mellett2016. Szeptember 20. 16:19

Egyszerűsített foglalkoztatásban dolgozó naponta maximum hány órát dolgozhat? Akinek van egy heti 40 órás főállása, amellett dolgozhat-e egyszerűsített munkavállalással még 8 órát? Mivel a bejelentések nem órára vonatkoznak, csak az adott napra jelentjük be a munkavállalót, és a napi keretösszeg van megadva, ezért nem világos számomra, hogy van-e maximálva náluk a napi munkavégzés? – kérdezte olvasónk. dr. Kéri Ádám, munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Az egyszerűsített foglalkoztatás, alkalmi munkavégzés vonatkozásában a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 201-203. paragrafusai, valamint azegyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény rendelkezései irányadóak. Az említett törvényhelyekből a következőket lehet levezetni.

Az Mt. 203. paragrafusának (3) bekezdése szerint egyszerűsített foglalkoztatás keretében a napi munkaidő munkaidőkeret nélkül is beosztható egyenlőtlenül. Ebből következően azt kell megvizsgálni, hogy az egyenlőtlenül beosztott munkaidőre milyen egyéb korlátok vonatkoznak. Az Mt. 99. paragrafusának (1)–(2) bekezdései alapján a napi munkaidő minimum 4, maximum 12 óra lehet. Az Mt. 203. paragrafusának (1) bekezdése ennek a rendelkezésnek az alkalmazását nem zárja ki. Így tehát az első kérdésére a válasz: 12 óra.

Részletesebben az alábbi linken található cikkben:

Forrás: adozona

Vissza a hírekhez