Híreink » Egy teherrel kevesebb2015. Január 26. 15:11

 

Január elsejétől biztosíték nyújtása nélkül juthat uniós támogatáshoz az a kedvezményezett, aki rendelkezik legalább egy lezárt, teljes üzleti évvel, és nincs köztartozása. Korábban sok projekt bukhatott ezen, fontos tehát a változás.

 

 

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára az MTI megkeresésére elmondta: a biztosítékmentesség nemcsak az új időszak fejlesztési forrásaiban részesülő kedvezményezettjei részére alkalmazható, hanem a 2007–2013-as időszakban támogatottakra is kiterjed, akik már nyújtottak biztosítékot.

palyazat.gov.hu oldalon közzétett formanyomtatvány kitöltésével és a támogatási szerződésükben meghatározott kapcsolattartónak címezve, postai úton történő megküldésével igényelhetik az érintettek a mentességet. A kérelem alapján a támogató megvizsgálja a feltételeknek való megfelelést, és dönt a biztosítéknyújtási kötelezettség alóli mentesítésről, továbbá intézkedik a már nyújtott biztosíték feloldásáról.

A rendelet kimondja, hogy amennyiben a biztosítékmentességi szabállyal visszaélést tapasztal a hatóság, a korábbiaktól eltérően – mikor adók módjára történő behajtással szankcionálta a visszaélőket –, az adószám törlését is kezdeményezheti a Nemzeti Adóhivatalnál (NAV).

Mi a biztosíték?

Valamilyen biztosítékot minden pályázat esetében alapvetően szükséges nyújtani, ennek legegyszerűbb és minden pályázattípusnál általánosan kért formája az azonnali beszedési megbízás engedményezése a támogató szervezet számára, a pályázó cég összes bankszámlájára. Ez a biztosíték garanciát nyújt a támogatónak arra, hogy amennyiben a projektet nem a támogatási szerződésnek megfelelően valósítja meg a cég, illetve szabályszegést követ el (akár a kötelező fenntartási időszak alatt), az addig kifizetett támogatás visszafizetését gyorsan megoldhatja a kedvezményezett pénzintézeténél.

Ezen az általános biztosítékon kívül egyéb biztosítékokat is kérhet a támogató. A biztosítéknyújtás szükségességénél általános szabály az, hogy a 20 millió forintot meghaladó támogatási igény átlépésekor konkrét, meghatározott értékű biztosíték bevonása is kötelező (értelemszerűen azoknál a pályázatoknál, ahol nem éri el az igényelhető legmagasabb támogatás ezt a szintet, nem szükséges egyéb biztosítékot vagy garanciát nyújtani). 

 

Forrás: http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/kkv-palyazatok/egy-teherrel-kevesebb/

Vissza a hírekhez