Híreink » Elérhetők az utolsó GOP forrású pályázati felhívások2015. Március 02. 12:30

A 2007-13-as, idén záruló Gazdaságfejlesztési Operatív Program forrásából utolsóként, két fontos területet támogató pályázati felhívás érhető el a mai naptól.

 

Ezek révén most a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató, valamint az informatikai témájú kutatás-fejlesztés és innováció (K+F+I) projekteket fejlesztő kis- és középvállalkozások juthatnak támogatáshoz.

Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásért felelős államtitkár emlékezetett arra, hogy a magyar kormány elkötelezte magát a munkahelyteremtés és a kis- és középvállalkozások (kkv) versenyképességének javítása mellett. A két célt szolgáló pályázat fél- illetve egy milliárdos keretösszeggel érhető el a kkv szektor számára március közepéig.

Az „Esélyegyenlőségi célcsoportok a gazdaságban” című felhívásra a megváltozott munkaképességű személyeket foglalkoztató akkreditált munkáltatók jelentkezhetnek március 2. és március 16. között. A vállalkozások különféle belső fejlesztéseinek 500 milliós keretösszegű támogatásával a cél, hogy az átlagos foglalkoztatási színvonal növekedjen, és a munkalehetőség kínálati oldalának támogatásával egyenlő esélyek szülessenek a munkaerő-piaci elhelyezkedésben és munkavégzésben.

A pályázók 20-150 millió forintot igényelhetnek fejlesztéseik megvalósítására 25-70% közötti támogatási mérték mellett. A támogatásból lehetőség nyílik eszközbeszerzésre, amelyek javítják a megváltozott munkaképességű munkavállalók munkakörülményeit, illetve a minőségi munkavégzés feltételeit teremtik meg. Ingatlan beruházás is történhet belőle, például akadálymentesítés, illetve támogatható tevékenység a piacra jutás, HR fejlesztés, tanácsadás vagy hitelesítési rendszerek, szabványok bevezetése és tanúsíttatása.

A „Versenyképes IKT szektor fejlesztése” kiírás célja az IKT, vagy informatikai témájú K+F+I projekteket fejlesztő kis- és középvállalkozások felkészítése a Horizont 2020-ban való sikeres szereplésre, hogy ezen keresztül nemzetközi piaci lehetőségeik bővüljenek.

A Horizont 2020 az Európai Unió kutatás-fejlesztési és innovációs politikáját 2014-2020 között meghatározó program. Három átfogó pillére a „Kiváló tudomány”, az „Ipari vezető szerep” és a „Társadalmi kihívások”, amelyeken belül már jelenleg és a következő években is összességében több száz pályázati kiíráson indulhatnak pályázók az egész Európai Unióból, így Magyarországról is.

Magyarország Kormánya számára kiemelten fontos, hogy magyarországi kkv-k ne csak az itthon elérhető hazai vagy uniós társfinanszírozású gazdaságfejlesztési és innovációs programokban pályázzanak, hanem ismerjék meg a közvetlen brüsszeli lehetőségeket, és méressék meg magukat olyan pályázati lehetőségeken, ahol osztrák, cseh, román vagy éppen portugál és svéd vállalkozásokkal versenyeznek együtt.

A pályázat keretében a vállalkozások megismerhetik a Horizont 2020 programot, valamint lehetőség van innovációs tanácsadás igénybevételére és marketing tevékenység támogatására 1 milliárd forintos keretösszeggel.

A pályázat március 2. – 2015. március 12. között adható be, a tervek szerint 110-140 projekt kaphat 5-20 millió forintos támogatást, amely 75%-os támogatási mértéket jelent.

(MTI/NGM)

Forrás:

http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/unios-forrasok-felhasznalasaert-felelos-allamtitkarsag/hy/elerhetok-az-utolso-gop-forrasu-palyazati-felhivasok

Vissza a hírekhez