Híreink » Itt a bejelentés: 700 milliárdnyi EU-támogatást függesztett fel Brüsszel2015. Április 15. 14:57

A Gazdaságfejlesztési Operatív Program mintegy 700 milliárd forintnyi támogatási kerete kapcsán függesztette fel a kifizetéseket az Európai Bizottság arra hivatkozva, hogy a projektek kiválasztási gyakorlata nem volt megfelelő - ezt jelentette ma be Csepreghy Nándor. A Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára jelezte, hogy ezt a döntés a Bizottság már hónapokkal ezelőtt meghozta, és legfeljebb 10%-os, azaz maximum 70 milliárdos pénzügyi korrekció kiszabása várható. Ezt a pénzt azonban nem feltétlenül bukja el Magyarország, mivel a tárgyalásokon kialkudott összeget akár újra meg lehet pályáztatni, vagy a tartaléklistán lévő projektekre kiosztani, esetleg a 7 éves pénzügyi keret túlvállalásából ez a fejlemény is segíthet visszajönni a 100%-os forráslekötésre. 

Mi lesz az M4-es autópálya építésének leállítása után? 

Ahogy az várható volt, a tájékoztatón szóba került az M4-es autópálya minap leállított, Abony és Fegyvernek közötti 29 km-es szakaszának témája is. Csepreghymegismételte, hogy március közepén jelezte az Európai Bizottság egyrészt azt, hogy nem fogja finanszírozni a projektet, másrészt a kartellvádat is. Emiatt a magyar kormány leállította a beruházást, mivel nem biztosított annak uniós támogatással történő finanszírozása, amire végig épített Magyarország.

Részletesebben az alábbi linken található cikkben:

 

Forrás:

http://www.portfolio.hu/unios_forrasok/gazdasagfejlesztes/itt_a_bejelentes_700_milliardnyi_eu-tamogatast_fuggesztett_fel_brusszel.3.212674.html

 

Vissza a hírekhez