Híreink » KKV Csúcs a KKV Ház és a Vállalkozói Központ közös szervezésében2015. Január 22. 10:06

Képezzünk szakikat, de hogyan?

 

Először látogatott el Somogyba, Kaposvárra a KKVHáz. A Megyeházán rendezett konferencia, ha úgy tetszik, csúcstalálkozó központi kérdése a (duális) képzés volt.

– A KKVHázat amolyan interaktív kávéházként kell elképzelni, amely a kis- és középvállalkozásokról szól. Az új év első csúcstalálkozóját Kaposvárra szerveztük, a fő témakörünk pedig a (duális) képzés – mondta amolyan bevezetőként Gulyás József, a KKVHáz Zrt. vezérigazgatója.

– Az a közös célunk, hogy az ország és Somogy megye gazdasága – ezen belül is a KKV szektoré – fejlődjön. A Megyeháza minden ilyen jellegű rendezvénynek örömmel ad helyt – tette hozzá Bíró Norbert, a házigazda Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke, majd egy örömteli hírt is bejelentett: a Kaposvári Egyetemen megkezdődött az eddig hiányszakmának számító gépészmérnökképzés.

A jó hír után aztán jött a kevésbé jó, amely úgy szólt: hogyan is áll a képzés jelenleg.

– Aligha mondok nagy újdonságot: a hazai kisvállalkozások tőkeszegények – mondta Daxner Gábor, a VOSZ Somogy megyei elnöke. – Ez pedig azt jelenti, hogy tulajdonképpen alibi vállalkozásokról van szó. Szerte az országban 880 ezer vállalkozás van, ami milliónál is több embert foglalkoztat. Fontosak a törvények, de ne máról holnapra éljenek. Ha már megalkotjuk őket, akkor legyen kihordási idejük.

 

– A somogyi gazdaságot leginkább egy piramisként lehetne elképzelni, amelynek a csúcsát a vállalkozások csupán 1,5–2 százaléka jelenti: ezek a nagy multik, amelyek milliárdos bevételeket produkálnak – osztotta meg véleményét Balogh Krisztián, az OTP Bank Dél-Dunántúli Régiójának vállalkozói szakértője. – Nyolc-tíz százaléknyi azoknak a cégeknek az aránya, amelyeknek valahol 50 és 100 millió között mozog az árbevételük. A piramis alját az a 90 százalék jelenti, akiknek a bevétele sok esetben még a 10–20 milliót sem éri el. Ezek a magyar vállalkozások, amelyek közül nagyon sok csak egyetlen alkalmazottat foglalkoztat. Ezek a mikrogazdaságok jelentik a vidék megtartó erejét, vagyis ők azok, akik tényleg nemcsak rászorulnak, de meg is érdemlik a támogatást.

– Kaposvárra, Somogyba is jönnének a nagy befektetők, ha megfelelő lenne az infrastruktúra – vélekedett az amúgy somogyi származású Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal külső kapcsolatokért felelős elnökhelyettese. – Hogy mit hoz a holnap? Nem könnyű eligazodni a gyorsan változó jogszabályok sűrűjében. Próbálunk ugyan gyorsan alkalmazkodni, de igazából nem ez a siker kulcsa. Az iskolában hiába valaki az adott szakma mestere, ha kikerül a nagy betűs életbe, s nem kap segítséget, nem áll oda valaki mellé, elveszett ember.

Varga Árpád hozzátette, hogy amikor ő kikerült az iskolából, akkor még a társaival együtt nem volt alkalmas arra, hogy maradéktalanul megoldja a rá bízott feladatot. A Nyugaton már honos adókat akkor vették át a magyarok, s bizony idő kellett hozzá, mire belejöttek. A kulcsszó tehát a folyamatos tanulás, „megspékelve” némi alkalmazkodó képességgel.

Az alapkérdésre, miszerint aki kikerül az iskolából, s elhelyezkedik, alkalmas-e teljesen arra, hogy ellássa a feladatát, nem volt a válasz. Horváth Ákos ismert kaposvári vállalkozó elmondta; eddig bárkit is vettek fel, senkit nem lehetett azonmód úgymond csatába küldeni. Stickel Péter kaposvári tankerületi igazgató is megerősítette, hogy szakember hiány van. Abban viszont mindenki maradéktalanul egyetértett, hogy aki vállalkozásra adja a fejét, az kapjon valamilyen alapképzést, segítséget.

 

Somogyi Hírlap és internetes „testvére”, a Sonline.hu mindig is a kiszámíthatóságot és a nyilvánosság erejét tartotta elsődleges feladatának ügyelve arra, hogy ne keverje bele a politikát – mondtaFicsór János főszerkesztő-kiadóvezető. – Lapunk a maga módján próbál segíteni a somogyi vállalkozóknak, cégeknek. Jó kezdeményezésnek bizonyult a Somogyi Vállalkozói Szalon, ahol ismert és neves szakemberek tartanak vitaindító előadást.

 

http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/kepezzunk-szakikat-de-hogyan-591742

 

Vissza a hírekhez