Híreink » Márciusig várni kell az EU-s pályázatokra2015. Január 26. 14:56

Az operatív programokat leghamarabb várhatóan március-április környékén hagyja jóvá az Európai Bizottság, addig, nem tudja megkezdeni a pályázatok kiírását a magyar kormány – mondta Glattfelder Béla, a nemzetgazdasági tárca gazdaságszabályozásért felelős államtitkára a Piac & Profit által rendezett konferencián.

 

Annyit már most is tudni lehet, hogy a gazdaságfejlesztésre és innovációra szolgáló operatív program (GINOP) jelenleg 2500 milliárd forintos keretet tartalmaz. Mostanra viszont úgy tűnik, március előtt biztosan nem indulnak el a pályázatok. Az operatív programokat leghamarabb várhatóan március-április környékén hagyja jóvá az Európai Bizottság, addig, nem tudja megkezdeni a pályázatok kiírását a magyar kormány – mondta Glattfelder Béla, a nemzetgazdasági tárca gazdaságszabályozásért felelős államtitkára a Piac & Profit által rendezett konferencián.

Hozzátette, 2015-ben valamennyi pályázat kiírására sor kerül majd és arányaiban jóval több lesz a vissza térítendő, mint a vissza nem térítendő támogatás és az utóbbiakat jellemzőenfeldolgozóiparban tevékenykedő kis-és középvállalkozások használhatják majd fel elsősorban kapacitásbővítésre. Mert Magyarország 22 százalékról 30 százalékra kívánja emelni a feldolgozóipar GDP-n belüli részarányát 2020-ig, így teremtve meg az exportárualapot.

A kormány  - saját forrásból , a hazai költségvetés kockázatára – már most kiírt egy 8,5 milliárd forintos pályázatot a kkv-k kapacitás-bővítésére. (Az eddig megjelent pályázatokról itt talál részletes információt.) Itt a pályázó saját forrása 50 százalék, az elnyerhető vissza nem térítendő forrás a másik 50 százalék, amely 10-100 millió forint lehet. Nem ez az egyetlen olyan pályázat, amelyet a magyar kormány – költségvetési forrásból – előlegezett meg. Hasonlóan működik majd az uniós forrásból származó kapacitásbővítési támogatás is, további feltétel lesz, hogy a bővítésnek fenntarthatónak kell lennie. Ez azt jelenti, hogy nem adható támogatás például műanyag csomagolóanyag gyártásra, a támogatott épület tetejét pedig úgy kell kialakítani, hogy arra napelemet vagy napkollektort lehessen utólag felszerelni. Az operatív programok elfogadásával kerülhet sor ezen pályázatok keretösszegének megemelésére.

Hogy hogyan változott a pályázatok kiírásának és beadásának rendje az új ciklusra, arról itt olvashat bővebben.

A pályázatok a kis-és középvállalkozások támogatását célozzák, az államtitkár – ebben a szektorban –  egy kivételt említett arra, hogy a nagy cégek mikor kaphatnak támogatást kapacitásfejlesztésre: ha ezáltal a beszállítóik is többet termelnek és a fejlesztés exportorientált.


Hangsúlyos a fenntarthatóság
Támogathatók lesznek az ipari parkok, függetlenül attól, hogy magán- vagy önkormányzati tulajdonban vannak. Azt viszont nem támogatják az operatív programok, ha egy beruházó felépít egy ipari parkot, majd bérbe adja azt – ez ugyanis az államtitkár szerint ingatlanspekulációnak minősül. Ezért a jövőben csak az ipari parkok alap-infrastruktúrájának kiépítésére jár támogatás, az épületekre csak akkor, ha régi ipari területen létesül a park és a meglévő épületeket fel kell újítani.

Hangsúlyos lesz a megújuló energia támogatása is, ez a feldolgozóiparon kívül a másik olyan szektor, ahol elérhetőek lesznek a vissza nem térítendő támogatások és nemcsak kkv-k, de nagyvállalatok számára is.  A megújuló forrásból származó hőenergia-termelést támogatja a kormány, így a melegvíz-termelő napkollektorra lesz támogatás, viszont az elektromos áramot adó napelemeket csak kivételesen támogatják. Megjegyezte, hogy egyáltalán nem kap támogatást az Európában elterjedt napelem mező, viszont egy hűtőház tetejére szerelhetők támogatással napelemek, mivel árnyékolnak és energiát is adnak a hűtéshez.

A vissza nem térítendő támogatások mellett ebben a szektorban elérhetőek lesznek az úgynevezett kombinált támogatások is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a támogatás egy része vissza térítendő, a másik vissza nem térítendő, azt egyelőre nem tudni, melyik, milyen arányban, de összesen 694 milliárdos keretösszeggel lehet számolni.

Az exportorientált vállalkozások számíthatnak támogatásokra, de csak akkor, ha hazai beszállítóik aktivitását ezzel jelentős mértékben növelik – tette hozzá az államtitkár. Többek között a külföldi szakmai vásárokon való megjelenésre 1,5 milliárd forint támogatást szánnak, de a fenntarthatóság jegyében nem lesz például támogatás papír alapú szórólap anyagok készítésére.

A 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban a megújuló forrásból származó hőenergia-termelést támogatja a kormány, így a melegvíz-termelő napkollektorra lesz támogatás, viszont az elektromos áramot adó napelemeket csak kivételes esetekben támogatják. Annyi biztos, hogy egyáltalán nem kap támogatást az Európában elterjedt napelem mező, viszont egy hűtőház tetejére szerelhetők támogatással napelemek, mivel árnyékolnak és energiát is adnak a hűtéshez.

 

 

Forrás: http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/kkv-palyazatok/marciusig-varni-kell-az-eu-s-palyazatokra/

Vissza a hírekhez