Híreink » Négymilliárdot kapnak az első pályázók2015. Május 06. 15:16

Megszülettek az első jogerős támogatói döntések a 2014-2020 közötti Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program tavaly októberben meghirdetett pályázatain: első körben összesen 107 vállalkozás közel 4 milliárd forint uniós támogatást nyert el - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden. A fejlesztések összértéke a két felhívás keretében csaknem 8 milliárd forint, a projekteket jellemzően 50 százalékos támogatási intenzitás mellett valósíthatják meg a kedvezményezettek.

A közlemény emlékeztet: a GINOP tavaly meghirdetett 'Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése' című pályázatának keretében most 43 kis-, 30 közép-, és 10 mikrovállalkozást hirdettek nyertesnek. A felhívás célja a kiemelt iparágakban fejleszteni kívánó hazai mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése. A megítélt több mint 3,68 milliárd forintot ennek megfelelően jellemzően fémmegmunkálás fejlesztésére, bútor- vagy fémszerkezet gyártására, illetve különböző eszközök előállítására kívánják fordítani a kedvezményezettek – írták

 

A tárca közleménye idézi Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkárt, aki kiemelte: a pályázatokat a meghirdetés pillanatától óriási érdeklődés övezte, mind a pályázatok száma, mind a támogatási igény jelentősen meghaladta az előzetes várakozásokat. Éppen ezért az eredeti keretösszeg emeléséről született döntés, így 8,5 milliárd forintról 17 milliárd forintra nőtt a megítélhető keret - mondta.

 

A tavaly meghirdetett másik, a 'Mikro-, kis-, és középvállalkozások piaci megjelenésének támogatása' című felhívás révén most 12 kis-, 11 közép- és 1 mikrovállalkozás jutott uniós forráshoz. A pályázat támogatja a külpiacra jutást elősegítő szolgáltatások igénybevételét, marketingtevékenységeket, szolgáltatásokat, idegen nyelvű honlap létrehozását és piackutatás elvégzését is. Az államtitkár ismertette: a csaknem 160 millió forint támogatásból fejleszteni kívánt tevékenységek köre széles, a tervek között megtalálható például lábbeli-, tisztítószer-, vagy éppen orvosi műszerek gyártása is.

 

Rákossy Balázs emlékeztetett: a 2014-2020-as időszakban a rendelkezésre álló uniós források 60 százalékát a magyar gazdaság fejlesztésére fordítja a kormány. A GINOP minden idők legnagyobb hazai gazdaságélénkítő programjának egyik zászlóshajója. Az új uniós költségvetési ciklus az előzőhöz képest több száz milliárd forinttal nagyobb mozgásteret biztosít, főként vissza nem térítendő támogatások formájában.

Részletesebben az alábbi linken található cikkben:

Forrás:

http://orientpress.hu/142736

 

Vissza a hírekhez