Híreink » Szakmai gyakorlattal is kiváltható lesz a szakképzési hozzájárulás2015. Augusztus 26. 16:01

Szeptembertől a cégek által fizetett szakképzési hozzájárulás a felsőoktatási duális képzés keretében szervezett szakmai gyakorlattal is teljesíthető, az elszámolhatóság mértéke egyeztetés alatt áll - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden az MTI érdeklődésére.

 

A tájékoztatás szerint az elszámolhatóság mértékét kormányrendelet fogja tartalmazni, amely jelenleg államigazgatási egyeztetés alatt áll.

A felsőoktatási duális képzés elszámolása normatív alapon történik, amelyet az egy hallgatóra vetített napi normatíva és a hallgató vállalatnál töltött gyakorlati napjai számának szorzata képez. A konkrét mértékről még folyik az egyeztetés - írja a minisztérium.

Az NGM a felsőoktatási duális képzéssel kapcsolatban 2015-re 258 millió forint, 2016-ra 1,8 milliárd forint költségvetési bevételkiesést prognosztizált a szakképzési hozzájárulás bevételi előirányzatából.

A szakképzési hozzájárulást a cégek a vonatkozó törvény 2012-es hatályba lépése óta közvetlenül igényelhetik vissza az adóhivataltól. A felsőoktatási duális képzés esetében az első, szeptemberi elszámolás az október 12-ig benyújtandó szakképzési hozzájárulási bevallásban történhet - írja a minisztérium.

Idén 350 vállalat és 1139 hallgató részvételével kalkulált a tárca a felsőfokú duális képzésben. A minisztérium várakozásai szerint a következő években emelkedik a hallgatói és a vállalati létszám is.

Részletesebben az alábbi linken található cikkben:

Forrás: 

portfolio

Vissza a hírekhez