Híreink » Tudatosan a pénzügyekben – már iskolás kortól2015. Március 11. 16:14

Hamarosan az iskolai tananyag részévé válhat az alapvető pénzügyi ismeretek és vállalkozói kompetenciák oktatása.

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és az Emberi Erőforrások Minisztérium (EMMI) által vezetett munkacsoport szorosan együttműködve tantervet dolgoz ki. Márciusban és áprilisban Budapesten, valamint több vidéki városban intézményvezetők és pedagógusok bevonásával, bemutatóórák szervezésével egészül ki a program előkészítése.

 

A fiatalok pénzügyi kultúrájának, vállalkozási attitűdjeinek fejlesztése aktuális kérdés nemcsak Magyarországon, hanem az Európai Unióban is. A 2013-ban hatályba lépett Nemzeti Alaptantervvel (NAT) a 7–12. évfolyamok számára megnyílt a lehetőség arra, hogy a diákok a tanórákon pénzügyi és vállalkozási ismeretekhez jussanak, fontos lenne, hogy ezt minél több iskola beépítse a tanrendjébe. Emellett számos civil és pénzintézeti program, verseny érhető el az arra nyitott és érdeklődő intézmények számára. Ilyen többek között az Európai Pénz7, amelynek keretében március 9–13. között több mint 90 ezer diák osztályfőnöki órákon ismerkedhet meg az őket is érintő hétköznapi pénzügyi témákkal, a családi költségvetés alapkérdéseivel.

A pénzügyi tudatosság tanulható – állítják a szakemberek, ezért a NGM és az EMMI által vezetett munkacsoport – kihasználva a NAT által biztosított lehetőségeket – az alapvető pénzügyi fogalmakat és vállalkozói kompetenciákat fejlesztő, a különféle közismereti tárgyak tanmenetébe illeszthető tananyag fejlesztését kezdte meg. A törekvés célja, hogy az iskolapadból kikerülő fiatalok tudatos pénzügyi és gazdasági döntéseket tudjanak hozni.

A két minisztérium márciusban és áprilisban a fővárosi és vidéki iskolák intézményvezetői és pedagógusai számára országjáró rendezvénysorozaton mutatja be a rendelkezésre álló tananyag részleteit. Hamarosan az iskolai tananyag részévé válhat az alapvető pénzügyi ismeretek és vállalkozói kompetenciák oktatása. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az Emberi Erőforrások Minisztériumával (EMMI) szorosan együttműködve tantervet dolgoz ki. Márciusban és áprilisban Budapesten, valamint több vidéki városban intézményvezetők és pedagógusok bevonásával, bemutatóórák szervezésével egészül ki a program előkészítése.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)

http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/hirek/tudatosan-a-penzugyekben-mar-iskolas-kortol

Vissza a hírekhez