Híreink » Zöldségeket mondott a NAV-osoknak, milliós bírságot fizethet2015. Július 15. 11:11

A fuvarokmányok szerint nem Magyarországra, hanem Romániába kellett volna szállítani azt a kamionnyi spanyol zöldséget és gyümölcsöt, melyet a NAV ekáer munkacsoportja a budapesti nagybani piacon talált. Az ellentmondásokba keveredő kereskedőt a kiszabható legmagasabb mulasztási bírsággal sújtotta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A NAV ekáer munkacsoportja a budapesti nagybani piac egyik raktára előtt ellenőrzött egy ekáerszámmal nem rendelkező román kamiont. A több mint 20 tonna, magyar feliratú rakomány Spanyolországból érkezett, a fuvarokmányokon azonban úti célként nem Magyarország, hanem Románia szerepelt.

A kereskedő képviselője többször is ellentmondásba keveredett. Noha úgy nyilatkozott, hogy a spanyol zöldségekből és gyümölcsökből álló szállítmány tranzitáru, vagyis nem kell a szállításához ekáerszámot kérni, ennek ellenére utólag, az ellenőrzés közben a padlizsánt mégis regisztrálta a rendszerben.

Azt állította továbbá, hogy a budapesti nagybani piacon csak az átrakodás és a sofőr pihenőideje miatt állt a szállítmány, azonban csak az hajthat be a területre, aki a piac kereskedőjének szállít. Egyébként a magyar nyelvű címkézés is alátámasztotta, hogy a spanyol termékeket eredetileg is Magyarországra szánták és nem akarták továbbvinni Romániába. A pihenőidőről szóló indoklás sem állja meg a helyét, hiszen a sofőrök nem tesznek kerülőt, hanem rend szerint a célországhoz vezető út mentén, a legkevesebb időveszteséggel igyekeznek megpihenni.

A NAV a kamiont hatósági zárral látta el, és több mint 2,8 millió forint mulasztási bírság megfizetésére kötelezte a céget, amelynél egyúttal áfaellenőrzést indítottak a revizorok.

Forrás:

http://adozona.hu/adozas_rendje/Zoldsegeket_mondott_a_nagybani_piacon_a_NAV_UPLKOR

Vissza a hírekhez